رای ۲ پرونده سوت‌زنی در بازار سرمایه صادر شد

بعد از افزایش عمق مظنه، واریز سودهای رسوبی شرکت‌ها به حساب سهامداران از طریق سجام، رونمایی از سامانه نظارت هوشمند، اتخاذ تصمیمات سازنده برای فعال سازی بیشتر صندوق‌های ETF و غیره، حالا وعده رئیس سازمان بورس در مورد حمایت از سوت‌زنی در بازار سرمایه نیز عملی شد.

به گزارش روز دوشنبه اگزیم نیوز، بازار سرمایه در سال‌های اخیر شاهد اتفاقات مختلفی بود؛ سهامداران و سرمایه‌گذاران در این سال‌ها منتظر تغییرات و رخدادهای مثبتی بودند تا بازار سرمایه بتواند جان تازه ای بگیرد. بعد از سکانداری «مجید عشقی» در سازمان بورس قول‌هایی را به مردم برای بهبود بازار داد.

یکی از این وعده‌ها بهبود وضعیت صندوق‌های دارا و پالایش یکم بود که با اتخاذ سه تصمیم حق رای غیردولتی‌ها، بخشی شدن صندوق‌ها و حضور بازارگردان در صندوق‌ها باعث شد تا این صندوق‌ها بیش از گذشته مورد توجه قرار بگیرند. 

واریز سود سهام عدالت از طریق سجام با عنوان حق الناس، از دیگر اقداماتی بود که در این دوره باعث شد تا بسیاری از دارندگان سهام عدالت به این سهم‌ها امیدوارتر شوند. افزایش عمق مظنه، افزایش دامنه نوسان، راه اندازی سامانه نظارت هوشمند، تعیین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و صنایع بورسی و واریز سود رسوبی شرکت‌ها به حساب سهامداران که سال‌ها منتظر چنین اتفاقی بودند، بخشی از اقداماتی است که باعث شده تا دید عمومی‌ نسبت به بازار سرمایه مثبت‌تر و اعتماد بیشتر شود.

اقدام دیگری که امروز در راستای بهبود بازار در دستور کار بازار سرمایه قرار گرفت، موضوع سوت زنی بود. موضوعی که هدف آن شناسایی تخلفات بازار به صورت ریشه ای است، از این رو سازمان بورس از سهامداران و سرمایه گذاران دعوت کرد تا در این حوزه کمک کنند.
با سوت زنی دو پرونده گزارش تخلف مردمی‌در سال ۱۳۹۹ پس از طی روند حقوقی و تجدید نظر، منجر به صدور ۲ رای قطعی برای ۲ ناشر شد. 

سوت‌زنی؛ ابزاری برای مدیریت بهتر نظارت بر بازار سرمایه

«محسن خدابخش» معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران در مراسم اهدای جوایز سوت‌زنی در سازمان بورس گفت: سوت‌زنی ابزاری برای مدیریت بهتر نظارت بر بازار سرمایه به شمار می‌رود و با مشارکت بالای سرمایه‌گذاران یا سهامداران می‌توان انتظار داشت که برخورد با تخلفات سرعت بیشتری به خود بگیرد که این اتفاق به رونق بازار سرمایه منجر خواهد شد.

وی توضیح داد: یکی از مواردی که می‌تواند در موضوع نظارت بیشتر کمک‌کننده باشد سوت‌زنی یا گزارش ناهنجاری‌های بازار سرمایه است، به همین دلیل اواخر سال ۹۸ اداره دیده بان سلامت بازار سرمایه که دریافت‌کننده گزارشات ناهنجاری‌های بازار سرمایه یا سوت‌زنی است راه‌اندازی شد و از همان زمان موضوع راه‌اندازی سایت و ارتباط گرفتن برای این گزارشات در دستور کار قرار گرفت و در این مدت هم گزارشات زیادی را همکاران ما دریافت کردند.

ارسال ۳۱ گزارش در سال ۱۴۰۰ به معاونت حقوقی

«سعید ابراهیمی» رئیس اداره دیده بان سلامت بازار سرمایه هم گفت: در سال ۱۴۰۰، یک‌هزار و ۶۷۲ گزارش سوت زنی از تخلفات ناشران، بازار، نهادهای مالی و فضای مجازی به سامانه دیده بان سلامت واصل شده که همه آنها بررسی شده و از این تعداد ۳۸۳ مورد حائز شرایط ناهنجاری بود که پس از کارشناسی‌های متعدد و راستی آزمایی بر روی این گزارشات، تکمیل مستندات و مصاحبه با مطلعان و نامه نگاری‌های متعدد، در نهایت، ۳۱ گزارش در سال ۱۴۰۰ به معاونت حقوقی ارسال شده است.

وی با تاکید بر حفظ محرمانگی هویت گزارشگران ناهنجاری، گفت: بر اساس تصمیم هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار به دو گزارشگر ناهنجاری به ترتیب مبلغ  ۶۱ و ۳۰ میلیون تومان به عنوان پاداش اعطا می‌شود.

همچنین لازم به ذکر است به منظور ارتقا و حفظ شفافیت اطلاعاتی و معاملاتی در بازار سرمایه و به منظور پیشگیری و کشف تخلفات، سازمان بورس و اوراق بهادار توسعه سامانه دیده‌بان سلامت بازار سرمایه (سوت زن) را در دستور کار قرار داد و گزارشگران می‌توانند با مراجعه به آدرس dideban.seo.ir گزارش خود را ثبت کنند.

رئیس دستگاه قضا پیش تر در حمایت از سوت زنان تاکید کرده بود: استفاده از ظرفیت‌های مردمی‌در مبارزه با فساد نشان دهنده رویکرد قوه قضاییه در حمایت از سوت زنی در مبارزه با فساد است.

بخش عمده‌ای از تخلفات و ناهنجاری‌ها را سوت زن‌ها یا کسانی که در داخل آن شرکت حضور یا با شرکت‌ها مراوده دارند، مشاهده و آن را به ناظران اعلام می‌کنند. سازمان بورس هم در جهت همین موضوع و توسعه نظارت همگانی بر عملکرد ناشران و نهادهای مالی و حتی معاملات در بازار سهام سامانه ای را تحت عنوان سامانه سوت زنی سال گذشته رونمایی کرد تا افرادی که می‌خواستند موارد ناهنجاری‌های عمده را افشا کنند به این سامانه مراجعه کنند.

سازمان بورس امیدوار است با مشارکت فعالان حوزه بازار بتواند بازار را به سمت منصفانه حرکت کردن هدایت و اگر در جایی ناهنجاری ای وجود دارد شناسایی و با آن برخورد کند. برخورد با تعداد مواردی که افشا می‌شود می‌تواند یک سیستم بازدارنده ایجاد کند تا از وقوع تخلفات در آینده جلوگیری کرده و تمام فعالان در بازار سرمایه خود را تحت نظارت همگانی بدانند که این خود یک عامل کمک‌کننده برای حرکت همه در مسیر درست و قانونی است.

کد خبر 52618

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 4 =